Somali

Cattery Iriomote Cats

                                        Ragdolls en Somali

Uiterlijk van de Somali:

De Somalische kat is een variant van de Abbesijn met een halflange vacht. Afgezien van de vachtlengte zijn er geen verschillen met de Abbesijn, de rasstandaard van de Somali komt overeen met de Abessijn.

Kleuren

Bij zowel de Abessijn als de Somali worden volgens de rasstandaard alleen kleuren geaccepteerd op basis van eumelanine. Dit pigment zorgt voor een sterke lichtabsorptie en donkere pigmentvlekken, in het fokken hebben dus vier soorten kleuren de overhand: wildkleur, blauw, kaneel en fawn.


Karakter:

Als Oosterse kat geldt de Somali als een levendig en intelligent kattenras. Ze is bijzonder nieuwsgierig, volgt haar baasjes graag op de voet en doet overal aan mee. Hun aangeboren nieuwsgierigheid laat zich ook gelden in spelletjes en intelligente spelletjes in het bijzonder worden op prijs gesteld.

Vanwege hun hoge bewegingsdrang zijn ze minder geschikt voor het leven puur binnenshuis. Dit geldt met name als er geen andere kat in het huishouden woont… De Somali en Abessijn zijn sociale dieren en moeten daarom nooit alleen gehouden worden. Ze passen zich goed aan mensen aan en zijn volledig betrokken, maar alleen een andere kat is een volwaardig gezelschap… Bij het zoeken naar het perfecte gezelschap moet je er rekening mee houden dat de Somali een dominante kat is. Katten uit hetzelfde nest zijn sinds jonge leeftijd bij elkaar en zijn vaak geschikt voor het samenleven in een perfect team!


Gezondheid:

De Somali wordt als ongecompliceerd ras beschouwd, het vereist bijna geen ras-specifieke zorg. De halflange vacht is weinig onderhoudsintensief, je moet alleen één keer per week de vacht kammen en borstelen als gevolg van de zeer lange ondervacht.

Hoogwaardig kattenvoer met veel gezonde eiwitten is de beste gezondheidszorg. Je geld is hieraan goed besteed! Katten kunnen slechts een gering aantal koolhydraten verwerken, als vleeseter halen ze de benodigde voedingsstoffen en eiwitten uit hoogwaardige vlees.

Natuurlijk is ook de jaarlijke controle bij de dierenarts een must, vooral wanneer jouw speelse Somali veel vrijheid geniet. Hier kun je eventuele gezondheidsproblemen bespreken en advies vragen over benodigde vaccinaties en ongedierte preventie.